Obavijest studentima za početak nove akademske godine

Obavijest studentima za početak nove akademske godine

PISMO REKTORICE

Poštovane studentice i studenti, 

bliži se početak nove akademske godine koja će zbog epidemioloških mjera s ciljem sprječavanja širenja infekcije SARS-CoV-2 i neizvjesnih epidemioloških trendova biti neuobičajena i izazovna. Krajem srpnja informirali smo vas o Modelu izvedbe nastave u ak.god 2020./2021, ali i zamolili za razmijevanje jer ni sami nismo raspolagali podatcima koji bi nam omogućili detaljnije odluke i upute. Tijekom ljetnih mjeseci na našu elektroničku adresu covid19@uniri.hr, posebno otvorenu zbog vaših pitanja, stizali su mnogobrojni upiti. Još uvijek ne možemo sa sigurnošću reći kako će se odvijati nastava i život na Sveučilištu u Rijeci s početkom nove akademske godine, ali i nadalje. Međutim, kako bismo bar djelomično umanjili neizvjesnost i odgovorili na vaša pitanja i dileme, dopustite mi da vas upoznam s našim okvirnim planovima i preporukama. Dakako, one su donesene temeljem postojećih spoznaja i mogu se mijenjati do početka i tijekom akademske godine. Također, detaljne upute dobit ćete na svojim sastavnicama. 

  1. Nastavno na dosadašnje preporuke MZO-a i HZJZ-a, planiramo redoviti početak i fizičku izvedbu nastave u novoj akademskoj godini. Imajući to u vidu, preporučujemo svim studentima koji ne žive u Rijeci i koji trebaju smještaj da ga što prije osiguraju. Studenti koji su smješteni u kapacitetima Studentskog centra Rijeka dobit će posebne upute, a neke se već mogu i naći na mrežnim stranicama SCRI-ja. Studentima kojima su liječnici iz zdravstvenih razloga preporučili da ne sudjeluju u fizičkoj izvedbi nastave, uz predočenje relevantnih dokaza, bit će omogućeno da nastavu prate on-line
  2. Svaka sastavnica donijet će planove izvedbe nastave koji će biti usklađeni s Modelom izvedbe nastave u ak. god 2020./2021., a koji omogućuje hibridnu izvedbu nastave, tj. mogućnost da se do 40 % nastave planira i izvodi on-line. U slučaju obolijevanja ili potrebe za samoizolacijom, studenti će putem e-kolegija moći redovito pratiti nastavu. Naime, svaki će nastavnik imati mogućnost izvedbe nastave putem e-kolegija koji osigurava praćenje nastave, interakciju, provjere znanja i dostupnost literature.   
  3. Sastavnice će provoditi pojačane mjere zaštite zdravlja i sigurnosti koje uključuju mjerenje temperature za sve studente, zaposlenike i posjetitelje, obvezu nošenja maski, dezinfekciju ruku i zajedničke tehničke opreme prije i nakon korištenja, održavanje fizičke udaljenosti te ostale mjere vezane uz redovitu dezinfekciju prostora nakon nastavnih turnusa. Posebna pozornost posvetit će se planiranju rasporeda i organizaciji nastave na kolegijima koje pohađa više od 50 studenata, s ciljem izbjegavanja gužvi i reduciranja velikog broja studenata koji istodobno borave u zatvorenim radnim i zajedničkim prostorima. Broj studenata, zaposlenika i posjetitelja u zajedničkim prostorijama bit će ograničen, ovisno o veličini prostorije i mogućnostima održavanja fizičke udaljenosti. Raspored nastave bit će objavljen prije početka nastave na svakoj sastavnici, ali uz napomenu da će biti podložan izmjenama s obzirom na epidemiološku situaciju i propisane mjere. Pravila ponašanja, boravka i kretanja prostorima Sveučilišta (hodnicima, kantinama, knjižnicama i drugima), a kojima se smanjuje mogućnost zaraze, bit će istaknuta na svim vidljivim mjestima.
  4. Kako nam je cilj na optimalan način pomiriti ciljeve prevencije i zaštite zdravlja te održavanje kontinuiteta i kvalitete nastavnog procesa, bit će potrebno kontinuirano se prilagođavati trenutačnoj epidemiološkoj situaciji i mjerama. Posebna pozornost posvetit će se brucošima koji će imati prioritet vezano uz fizičko održavanje nastave. Međutim, očekuje se i da studenti viših godina preddiplomskog i diplomskog studija budu u Rijeci i sudjeluju u izvedbi nastave on-site. Najveći je izazov izvedba praktične nastave koja se također planira izvoditi on-site, a upute ćete dobiti na svojim sastavnicama.     

Sveučilište u Rijeci kontinuitrano prati sve upute MZO-a, HZJZ-a i drugih relevantnih tijela te će svoje mjere i preporuke kontinuirano prilagođavati. Molimo vas da pratite mrežne stranice Sveučilišta u Rijeci, mrežne stranice svojih sastavnica, kao i društvene mreže Sveučilišta u Rijeci i Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci kako biste bili pravovremeno i potpuno informirani.  

Dragi kolege, sigurna sam da ćemo ovu ‘novu normalnost’ prihvatiti kao priliku da iz nove perspektive promislimo u kojem smjeru želimo razvijati naše Sveučilište i zajednicu. Samo zajedno, znatiželjni i racionalni, solidarni i puni razumijevanja za druge, postići ćemo željene ciljeve očuvanja zdravlja i razvijanja naših sposobnosti. Molim vas da nam pomognete da ne posustanemo, već da hrabro branimo naša prava na kvalitetno obrazovanje, istraživanje i sudjelovanje u zajednici. 

Rektorica
prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija

Calendar

This page uses cookies in order to ensure better user experience. To continue using this site, click "I agree." Cookie settings can be configured in your web browser and you can learn more about or privacy policy here. I agree