Održive financije i ESG kriteriji

Voditeljica projekta: izv. prof. dr. sc. Bojana Olgić Draženović


Istraživački tim:

1.         izv. prof. dr. sc.Bojana Olgić Draženović, Ekonomski fakultet, UNIRI

2.         doc. dr. sc. Dejan Miljenović, Ekonomski fakultet Rijeka, UNIRI

3.         izv. prof. dr. sc. Sabina Hodžić, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, UNIRI

4.         izv. prof. dr. sc. Siniša Bogdan, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, UNIRI

  

Vrijednost projekta:  4.000 EUR


Izvor financiranja: UNIRI

 

Trajanje projekta: 2023-2024

 

Sažetak projekta:

Kako bi se postigao prijelaz na održivo i klimatski otporno gospodarstvo, potrebno je javno i privatno održivo financiranje. Za razliku od tradicionalnih financija usmjerenih isključivo na financijski povrat i rizik, održivo financiranje uzima u obzir okolišni, društveni i upravljački aspekt (ESG). Stoga je uključivanje održivih financijskih načela i prakse u poslovanje ekonomskih subjekata ključni činitelj održive ekonomije.

Polaznici će mikrokvalifikacijom steći temeljna znanja, vještine i kompetencije za procjenu rizika i prilika povezanih s ESG čimbenicima te će se omogućiti razumijevanje održivih financija. Navedena investicijska klasa uključuje zelene obveznice, ETF-ove na temu ESG-a, socijalne obveznice te održive obveznice te predstavlja značajan udio ulaganja aktivističkih i mlađih investitora, ali i institucionalnih investitora. Drugi dio edukacije imat će poseban fokus na ESG kriterije, zakonodavni okvir i integrirani koncept izvještavanja te ESG investiranje.

Projekt uključuje razvoj dva nova kolegija (Održive financije te ESG investiranje) koji će uz dva postojeća kolegija (Zelene financije i zaštita okoliša te Društveno odgovorno poslovanje) činiti mikrokvalifikaciju koja će se ponuditi UNIRI studentima s ciljem unapređenja izlaznih kompetencija u skladu s potrebama na tržištu rada. Program će se u obliku stručnog usavršavanja nuditi i široj javnosti za potrebe cjeloživotnog učenja. 

U nastavi će se koristiti inovativni i personalizirani načini učenja i poučavanja s naglaskom na primjenu projektnog učenja te će se promicati razumijevanje koncepta održivosti s okolišnog, društvenog i upravljačkog aspekta. 

Na razvoju mikrokvalifikacije sudjelovat će interdisciplinarni tim znanstvenika iz područja financija i održivog razvoja, kao i stručnjaci iz prakse. Program će se odvijati na hrvatskom i/ili na engleskom jeziku te u hibridnom obliku (istovremeno on line i on site), što će omogućiti dostupnost nastave stranim studentima kao i onima koji borave izvan UNIRI.

 
Ključne riječi:

Mikrokvalifikacija, cjeloživotno obrazovanje, održivi razvoj, ESG zahtjevi

Calendar

This website uses cookies to provide a better user experience and functionality. Find out more