Promocija znanstvene monografije" Rodna perspektiva proračunskog procesa"

Promocija znanstvene monografije

Promociju znanstvene monografije „Rodna perspektiva proračunskog procesa" autorice doc.dr.sc. Ane Marije Sikirić  održat će se u četvrtak, 5.12., s početkom u 14 sati u Aneksu Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci (Ivana Filipovića 4, Rijeka).

 

Proračun središnje i lokalne države se najčešće percipira kao rodno neutralan - no da li to zaista i je tako?


"Proračun ima bitno različit utjecaj na žensko i muško stanovništvo koji proizlazi iz njihovih različitih društveno oblikovanih rodnih uloga, stoga vlada pri donošenju proračuna treba prepoznati i uvažavati različite uloge i obveze muškaraca i žena u svom društvu te na temelju navedenih spoznaja alocirati javni novac i implementirati politike i programe na način da doprinose rodnoj jednakosti" autorica dr. sc. Ana Marija Sikirić

 

Riječ je o prvom sustavnom istraživanju na temu rodnog proračuna u Republici Hrvatskoj kao relativno novog smjera u javnim financijama kojim se istražuje rodna ravnopravnost i kroz prizmu proračuna države i lokalnih jedinica. S obzirom na činjenicu da je implementacija rodnog proračuna kompleksan proces za koji ne postoji jednostavna formula, autorica daje prijedlog koraka implementacije i prijedlog dopune postojećeg proračunskog okvira.

Monografija je namijenjena nositeljima lokalne, regionalne i središnje vlasti, službenicima Ministarstva financija i ostalih ministarstava te gradskih, općinskih i županijskih ureda, predstavnicima u gradskim/općinskim vijećima, županijskim skupštinama i Hrvatskom saboru, znanstvenicima, nevladinim udrugama za ženska prava, sindikatu i drugim oblicima udruženja radnika, poreznim obveznicima, zainteresiranoj  javnosti itd.

Calendar

This website uses cookies to provide a better user experience and functionality. Find out more