SAP softverska rješenja na EFRI-ju

SAP softverska rješenja na EFRI-ju


Od prošle godine, zahvaljujući potpisivanju sporazuma između EFRI-ja i SAP sveučilišnog kompetencijskog centra Magdeburg iz Njemačke, Hrvatska je postala članica SAP Sveučilišnog saveza. Ekonomski fakultet u Rijeci prvi uvodi SAP-ova softverska rješenja u svoje nastavne programe.

 

Priklanjanje digitalnoj ekonomiji znak je rasta i napretka našeg društva – integracija digitalne tehnologije, fleksibilnost i umrežavanje postali su imperativ za uspješno poslovanje.

 

Važnost digitalizacije ekonomije prepoznao je Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci koji je svojim studentima u akademskoj godini 2019./2020. uveo u nastavne programe obaveznu primjenu softverskih rješenja koje nudi svjetski poznata kompanija SAP (Njemačka). Kao treći najveći proizvođač softvera u svijetu i lider u softverskim poslovnim aplikacijama namijenjenim kompanijama, financijskim institucijama i ostalim dionicima prisutan je na tržištu već dugih 46 godina u 130 zemalja s 95.000 zaposlenih.

 

Integracija novih digitalnih rješenja u obrazovne sustave diljem svijeta realizirana je kroz osnivanje SAP University Alliances (SAP Sveučilišni savez), globalnog programa u kojem sudjeluje 3500 institucija iz 115 zemalja s ciljem uključivanja najnovijih SAP tehnologija u nastavne programe. Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci prva je obrazovna ustanova u Republici Hrvatskoj koja svoje studente već od prve godine studija upoznaje s najnovijim softverskim rješenjima u svijetu. Nastavni materijali koje nudi SAP kroz svoja rješenja ( kao npr. Leonardo i drugi) omogućuje obrazovnim institucijama pripremiti buduće generacije pružajući im znanja i vještine za digitalno doba.

Svjesni činjenice da su digitalizacija i digitalna ekonomija imperativ 21. stoljeća, dekan Ekonomskog fakulteta prof.dr.sc.Alen Host sa svojim suradnicima podržao je ideju da zajednički sa SAP-om kroz projektni pristup ponude studentima najsuvremenija rješenja koje nudi ova poznata svjetska softverska kuća. Prvi put u Hrvatskoj provodi se projekt pod nazivom Edukacija upravljanja poslovnim procesima u konceptu Industry 4 korištenjem SAP informacijske tehnologije pod vodstvom prof.dr.sc. Nede Vitezić s Ekonomskog fakulteta u Rijeci  i dr. sc. Uwe Lebfromm, SAP edukatorom i konzultantom iz Njemačke.

 

 

 

Prof. dr. sc. Alen Host, dekan

 

Digitalna ekonomija ima značajan rast u posljednjih nekoliko godina – u Hrvatskoj, kao i u svijetu, ima veliki utjecaj u kreiranju poslovnih strategija. Upravo to je bio glavni razlog zbog kojeg smo se odlučili koncem 2018. godine potpisati sporazum sa Sveučilišnim centrom kompetencija, Magdeburg (SAP University Competence Center Magdeburg - UCC) koji su nam omogućili dobivanje licence za korištenje SAP-ovih softverskih rješenja koja su razvijena kroz znanstveno nastavne materijale a u svrhu pomoći u nastavi i istraživanju. Sporazum je potpisan s ciljem da se studentima poslovne ekonomije osigura široko i dobro utemeljeno znanje o poslovnim procesima, poslovnim odnosima i integraciji pojedinačnih poslovnih aplikacija. Dodatne koristi potpisivanja ovog sporazuma je i mogućnost detaljnijeg uvida u SAP usluge, povezivanje s ostalim nastavnicima, studentima SAP partnerima i kupcima diljem svijeta, prisustvovanje raznim događanjima, konferencijama i seminarima.

 

 

Prof. dr. sc. Neda Vitezić, voditeljica projekta


Cilj ovog projekta je implementacija najsuvremenijih SAP-ovih aplikacijskih rješenja u nastavne programe kroz vježbe na kolegijima poslovne ekonomije od prve do pete godine studija. Potpisivanjem sporazuma sa Sveučilišnim centrom kompetencija Magdeburg postali smo korisnici licence za korištenje SAP-ovih softverskih rješenja koja su prilagođena edukaciji studenata kroz nastavne materijale ali i za potrebe istraživačkog rada. Dakle, naši studenti su od ove jeseni započeli već na prvoj godini s upoznavanjem i primjenom najsuvremenijeg rješenja koje nudi SAP a to je SAPs/4HANA. Inteligentni integrirani ERP sustav (engl. Enterprise Resource Planning) radi na principu in-memory baze podataka te kao inovativno softversko rješenje objedinjuje razne poslovne procese koji su povezani kroz aktivnosti pojedinih poslovnih funkcija - primjerice nabave, skladištenja, upravljanje zalihama, prodaje, financiranja i dr. Bazirano na scenario i praktičnim nastavnim programima, nastavnici i studenti mogu steći cjelovito znanje o korisnosti informacijskih rješenja u raznim poslovnim transakcijama. Digitalizacija je korjenita promjena i zahtjeva prilagodbu u poslovanju i načinu upravljanja poslovnim sustavom a mi kao nastavnici obavezni smo i želimo našim studentima pružiti znanja i vještine o najsuvremenijim rješenjima kako bi bili spremni na nove izazove koji ih čekaju na radnim mjestima.

 

Uwe Lebefromm, SAP konzultant i suradnik na projektu


Cilj projekta je pružiti studentima znanja o najnovijim postignućima u informacijskim rješenjima koja razvija SAP i naučiti ih kako poduzeća mogu iskoristiti svoj puni potencijal korištenjem informacijske tehnologije na način da optimiziraju svoje poslovne procese. Kroz SAP-ova rješenja studente se podučava koji su to čimbenici koji igraju ulogu u moćnom i učinkovitom poduzeću. Studenti kroz SAP-ova prilagođena rješenja uče kako koristiti visoko integriran poslovni informacijski sustav što im omogućava da po završetku obrazovanja posjeduju znanje kako takvim sustavom vješto upravljati u praksi.

Poduzeća u Hrvatskoj mogu od diplomiranih studenata Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci očekivati da će uspješno upravljati poslovnim procesima tvrtke i znati koristiti suvremena informacijska rješenja koja nudi SAP ili drugi slični operativni informacijski sustavi. SAP kao svjetski lider koji nudi suvremena i prilično složena aplikativna softverska poslovna rješenja izvrsna je podloga studentima koji će steći dovoljno znanja i vještina da naučeno mogu primijeniti u bilo kojoj organizaciji.

 

 


Calendar

This page uses cookies in order to ensure better user experience. To continue using this site, click "I agree." Cookie settings can be configured in your web browser and you can learn more about or privacy policy here. I agree