Valentina Buršić

Valentina Buršić

Draga Valentina, molim te predstavi nam se u nekoliko rečenica.
Pozdrav! moje ime je Valentina Buršić i dolazim iz malog mjesta Marčana blizu Pule. Studentica sam druge godine diplomskog studija, smjer International Business.

Kako to da si se odlučila na studij na engleskom?
U drugom razredu srednje škole sam saznala za smjer Međunarodno poslovanje na engleskom jeziku i od tada znam što želim studirati. S obzirom na to da sam završila srednju Ekonomsku školu, smjer ekonomist htjela sam si na neki način postaviti izazov i studirati na engleskom jeziku.
 
 
 Kroz praksu dobijemo uvid u poslove koji nam odgovaraju te shvatio u kojem smjeru se želimo razvijati i graditi karijeru.
 

Kakvi su dojmovi studiranja na drugom jeziku?
Iskreno, iako sam znala dosta dobro engleski jezik, trebalo mi je mjesec-dva da se uhodam. Smatram da mi je bilo lakše s obzirom na to da sam već imala ekonomsku podlogu, ali trebalo je sve pohvatati na drugom jeziku.

Da li bi studij preporučila maturantima?
Definitivno bih preporučila studij International Business. Kao i svaki drugi studij ima svoje izazove, ali smatram da ima više prednosti nego mana.

Koje su po tebi najveće prednosti studiranja na engleskom jeziku?
Po meni, najveća prednost studiranja na drugom jeziku je razvoj komunikacijskih vještina i znanja jezika na kojem studiraš, a to je u ovom slučaju aktivno znanje engleskom, u govoru i pismu. Smatram da ćemo upravo zbog toga jednog dana, kada završimo studij, imati veću prednost prilikom zapošljavanja.

Čime se baviš u slobodno vrijeme?
U slobodno vrijeme volim kuhati, crtati i istraživati nova mjesta koja još nisam posjetila.

Na 3. godini studija obavljala si stručnu praksu u sklopu istoimenog kolegija. Možeš opisati to iskustvo?
Meni je super bilo odrađivati praksu na 3. godini studija. Praksu sam odradila u Riječkoj razvojnoj agenciji Porin i kroz rad u njoj sam shvatila da bih htjela razvijati karijeru u tom smjeru. Posao je bio jako dinamičan i ni jedan dan nije bio kao neki prethodni. Imala sam priliku pomagati na raznim EU projektima, raditi istraživanja tržišta, pratiti podatke i obavljati druge poslove važne za poslovanje Porina općenito. Također, moram spomenuti mentore u Porinu koji su bili jako susretljivi i strpljivi prilikom objašnjavanja radnih zadataka. U konačnici, oni su bili zadovoljni mojim radom, a ja oduševljena njihovim pristupom radu i sve u svemu mi je bilo jako pozitivno iskustvo.

Da li obavljenu praksu smatraš važnim korakom u razvoju svoje karijere?
Mislim da je praksa jako bitna i da ako imamo priliku trebali bi se prijaviti. Kroz praksu dobijemo uvid u poslove koji nam odgovaraju te shvatio u kojem smjeru se želimo razvijati i graditi karijeru.
 
 
Od preko 400 prijava iz Hrvatske ja sam bila jedna od 15 studenata koji su primljeni na Coke Summership program i jedina koja ne studira u Zagrebu. Bila mi je čast predstavljati naš Fakultet i moj kraj.
 

Ovo ljeto si se samoinicijativno prijavila za CokeSummership 2020 program, organiziran od strane Coca Cola HBC. Zašto si se odlučila za taj potez?
S obzirom na cijelu situaciju s korona virusom tražila sam način da ovo ljeto radim na sebi i steknem nove vještine i znanja kako bih iduće godine nakon završetka školovanja bila što spremnija za novo poglavlje u životu. Slučajno sam naletjela na objavu za Coke Summership 2020 i spontano se odlučila prijaviti. S obzirom na trenutnu situaciju ove godine je bilo online i to mi je bila prilika za sudjelovanje bez odlaska u Zagreb. Htjela sam vidjeti hoću li uspjeti i biti primljena u takav program koji organizira jedna od najvećih multinacionalnih kompanija kao što je Coca Cola HBC.  

Molim te ukratko opiši svoje iskustvo i što si sve imala priliku naučiti, koje ljude upoznati i sl.
Već samim time što sam uopće imala priliku konkurirati za ulazak u program svaki novi krug koji bih prošla je bio velik korak za mene. Nakon mjesec dana raznih testova i intervjua, dobila sam mail u kojem je pisalo: Čestitamo, ti si sudionik Coke Summershipa 2020!, a mojoj sreći nije bilo kraja. Od preko 400 prijava iz Hrvatske ja sam bila jedna od 15 studenata koji su primljeni i jedina koja ne studira u Zagrebu. Bila mi je čast predstavljati naš Fakultet i moj kraj. Tijekom Summership-a sam radila na samostalnom projektu pod nazivom: „Online vs. Inclass", a pod mentorstvom g. Selimhodžića i g. Jelčića iz Commerical capability odjela. Osim rada na svom projektu, sudjelovala sam u raznim radionicama i predavanjima. Upoznala sam kompaniju iznutra, prošli smo svaki odjel i imali video tour tvornice u Zagrebu. Upoznala sam puno ljudi iz Coca Cole HBC, ali i studente iz Slovenije, Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine. S nekima sam i blisko surađivala na tjednim izazovima. Stekla sam nove vještine, učila koristiti nove programe za kreiranje online edukacija te uspjela pobijediti neke svoje strahove i upustiti se u nešto potpuno novo i nepoznato. Također sam dobila poziv za sudjelovanje u njihovom programu Management Trainee koji će biti sljedeće godine.

Koji bi savjet dala svojim kolegama po pitanju stručnih praksi?
Ako imate priliku raditi u nekoj kompaniji iskoristite to! Iskustvo koje ćete dobiti, bilo negativno ili pozitivno,  puno će vam pomoći u usmjeravanju sebe i daljnjem napretku. Možda baš kroz odrađivanje prakse shvatite da je to posao s kojim se želite baviti po završetku školovanja.
 
Kako se vidiš za 3 godine? Neki ciljevi i želje?
S obzirom na to da na ljeto završavam sa školovanjem htjela bih pronaći posao u struci koji će me ispunjavati i pružati mi mogućnost napretka jer smatram da na sebi uvijek treba raditi. Upravo sam se prijavila i na program Startup Inkubator te bih voljela razviti svoju ideju i jednog dana pokrenuti svoj posao.
 
 
Listopad, 2020.

Calendar

This website uses cookies to provide a better user experience and functionality. Find out more