Osnovni pojmovi

Osnovni pojmovi

AAI identitet - Prilikom upisa prve godine studija svaki student je dobio AAI identitet. Ukoliko student nije ranije dobio svoj AAI identitet mora ga pribaviti. Student koji je zaboravio svoj AAI, odnosno lozinku, treba se osobno javiti u Evidenciju studija u uredovno radno vrijeme. AAI identitet služi za prijavu u sustav za e-učenje Merlin, pristup Eduroam bežičnoj mreži unutar zgrade Fakulteta te drugim sadržajima namijenjenima isključivo studentima i djelatnicima Fakulteta.


Iksica (identifkacijska isprava studenta) – magnetska kartica s osobnom fotografjom putem koje studenti ostvaruju pravo na prehranu i druge pogodnosti, detalje možete pogledati na www.cap.srce.hr. Studentska iskaznica vrijedi do datuma do kada student ima valjan upis godine na matičnoj ustanovi, a datum valjanosti se produljuje sa svakim upisom godine. Ukoliko se kartica izgubi ili ošteti, može se zatražiti izdavanje nove uz određenu novčanu naknadu.


ECTS (European Credit Transfer System) je standardizirani bodovni sustav koji se rabi u visokom školstvu zemalja EU. Prikazuje angažman studenta tijekom studiranja. Svaki pojedini kolegij vrijedi odgovarajući broj ECTS-bodova koji predstavljaju studentski angažman (pohađanje predavanja, izrada seminara, zadaća, samostalno učenje, čitanje literature, rješavanje zadataka, priprema za ispit...) na tom kolegiju. Svaki semestar studija nosi određeni broj ECTS-bodova. Oni su raspoređeni između svih kolegija u ovisnosti o tome koliko je pojedini kolegij zahtjevan za studenta u odnosu na druge kolegije u tom semestru. Također, ECTS-bodovi određuju razinu studentskih prava koja imate (npr. zdravstveno osiguranje, subvencioniranje
stanovanja i prehrane, razinu potpore Ministarstva koju ćete imati, te broj kolegija koje možete upisati iz više godine studija).


JMBAG (Jedinstveni Matični Broj Akademskog Građana) – jedinstveno određuje svakog studenta/icu. JMBAG se dodjeljuje upisom u visokoobrazovnu ustanovu. Naveden je na vašoj iksici u gornjem lijevom kutu, a čini ga treća serija brojeva.


Kolokvij – pisana ili usmena provjera znanja kojom se ispituje dio gradiva. U sustavu ocjenjivanja koji se primjenjuje na Fakultetu, bodovi ostvareni na kolokvijima su dio ukupnog broja bodova s kojim se može izaći na završni ispit i koji čini, uz ostale elemente ocjenjivanja tijekom nastave, do 70% ocjenskih bodova.


Ispit – usmena ili pisana provjera znanja na kraju svakog odslušanog kolegija. Na završnom ispitu se može ostvariti do 30% ocjenskih bodova.


Merlin - sustav za e-učenje uspostavljen kao platforma za projekte primjene e-učenja, odnosno izvođenje kolegija sveučilišnih studija uz primjenu tehnologija e-učenja. U sustav za e-učenje
Merlin prijavljuje se putem elektroničkog identiteta iz sustava AAI@EduHr.


Studomat – informacijski sustav koji omogućava sistematizaciju i evidenciju podataka. Putem studomata moguće je prijaviti i odjaviti ispite (ukoliko student ne pristupi ispitu, a ne odjavi ga
na vrijeme, bilježi se pad ispita, a time i gubitak jednog ispitnog roka!), pregledati raspored ispita, zatražiti ispis raznih potvrda, vidjeti stanje svojih financijskih obaveza prema sveučilištu i fakultetu. Također, važno je za napomenuti da se preko Studomata (ili u Referadi za preddiplomske i diplomske studije) obavezno prijavljuje svaki semestar.
Studomatu se može pristupiti putem internetskog kioska koji se nalazi u predvorju zgrade ili putem bilo kojeg računala koje ima internetsku vezu. Za pristup je potreban AAI identitet. Preko interneta se može pristupiti putem adrese: https://www.isvu.hr/studomat/prijava


Posebni uvjeti studiranja regulirani su Pravilnikom o studiranju Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.


Undergraduate studies Graduate studies Postgraduate studies Study Programs in English

Calendar

This website uses cookies to provide a better user experience and functionality. Find out more