Reducing Food Waste and its Environmental Footprint through Sustainable Food Systems

Projekt ECOFOODCYCLE prepoznaje izazove poput nedostatka koordiniranih politika i obrazovnih programa o sprječavanju rasipanja hrane. Cilj je razviti lokalne strategije za smanjenje otpada i promicanje održivih praksi, smanjujući emisije stakleničkih plinova. Ključne aktivnosti uključuju pilot projekte, događanja za podizanje svijesti i uspostavu prekogranične mreže dionika.

 

Partneri na projektu ECOFOODCYCLE uključuju LIRA-u kao voditelja projekta, Regionalnu razvojnu agenciju Karlovačke županije, Agenciju za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Venecijanski Klaster, ECAMRICERT S.R.L., Sveučilište Foggia i Nacionalnu konfederaciju obrtničkog sektora i malih i srednjih poduzeća Abruzzo, uz pridružene partnere Vijeće Europe – Ured u Veneciji i Trgovačko-ugostiteljsku školu iz Karlovca.

 

Vrijednost projekta: 2.277.999,99€, s 80% sufinanciranja iz ERDF-a.

 

Trajanje: od 1. travnja 2024. do 30. rujna 2026.

 

Projekt se sastoji od tri radna paketa:

 

· Analiza trenutnog stanja otpada hrane i pravnog okvira.

· Pilotiranje lokalnih inicijativa za smanjenje otpada hrane putem online platforme i suradnje dionika.

· Promicanje održivih prehrambenih praksi i podizanje svijesti o otpadu hrane.

 


 
STRUČNE TEKSTOVE ČLANOVA ECOFOODCYCLE PROJEKTNOG TIMA NA EKONOMSKOM FAKULTETU U RIJECI MOŽETE PROČITATI U NASTAVKU

 

Mag. oec. Nika Stipetić-Kalinić u svom tekstu Uloga oznaka roka trajanja u generiranju otpada od hrane analizira kako pogrešno tumačenje oznaka poput najbolje upotrijebiti do i upotrijebiti do dovodi do nepotrebnog bacanja hrane – i to najčešće unutar kućanstava.
Iako razlika između ovih oznaka postoji i znanstveno je utemeljena, potrošači je često zanemaruju, što rezultira bacanjem hrane koja je još uvijek sigurna za konzumaciju. Kroz edukaciju i informiranje možemo smanjiti otpad i izgraditi povjerenje u sustav označavanja prehrambenih proizvoda.


Članak na hrvatskom i engleskom jeziku možete pronaći ovdje:
Uloga oznaka roka trajanja u generiranju otpada od hrane

The Role of Date Marking in Food Waste Generation

 

Izv.prof.dr.sc. Dejan Miljenović, Društvenom odgovornošću poduzeća protiv rasipanja hrane: Stvaranje kulture koja cijeni hranu — a ne rasipa je, analizira ulogu društvene odgovornosti poduzeća u očuvanju resursa, održivosti prehrambenih lanaca i stvaranju pravednijeg sustava raspodjele hrane.

 

Članak na hrvatskom i engleskom jeziku možete pronaći ovdje:

Društvenom odgovornošću poduzeća protiv rasipanja hrane

CSR Against Food Waste



 

U okviru projekta istraživački tim s Ekonomskog fakulteta u Rijeci razvio je sveobuhvatan metodološki vodič za procjenu otpada od hrane na regionalnoj razini.
 
Članak izv.prof.dr.sc. Saše Čegara pročitajte u nastavku:
Inovativni pristup upravljanju otpadom od hrane
 

U  članku: EU i nacionalne politike sve više potiču smanjenje otpada od hrane kroz porezne olakšice, donacije i edukaciju, što ima izravne ekonomske posljedice za poduzetnike i građane, dr. sc. Ismar Velić analizira kako zakonodavni okvir, strateški dokumenti i porezne mjere mogu doprinijeti smanjenju otpada od hrane – s izravnim ekonomskim učincima za poduzetnike i građane.

Tekst se bavi aktualnim zakonima, poput Zakona o gospodarenju otpadom i Plana za smanjenje otpada od hrane, te nudi pregled uspješnih europskih praksi koje bi mogle poslužiti kao primjeri za stvaranje budućih mjera u Hrvatskoj.

Ovaj stručni članak nastao je u okviru projekta ECOFOODCYCLE, financiranog iz programa Interreg Italija–Hrvatska, koji promiče održivost i odgovorno upravljanje hranom.

Cijeli članak možete pročitati u PDF-u u prilogu:
 
ECOFOODCYCLE, dr. sc. Ismar Velić (hr verzija)
ECOFOODCYCLE, dr. sc. Ismar Velić (eng verzija)
 

 

Koliko nas zapravo košta bačena hrana?

 

U novom članku Računovodstvo otpada hrane, doc. dr. sc. Josip Čičak obrađuje važnu, ali često zanemarenu dimenziju problema rasipanja hrane – onu ekonomsku. Kolika je vrijednost hrane koju svakodnevno bacamo? Kako izračunati trošak otpada hrane na razini kućanstava, tvrtki i cijelih država?

Računovodstveni pristup postavlja temelje za kvantifikaciju i vrednovanje otpada hrane, što je ključno za donošenje učinkovitih politika, praćenje napretka i smanjenje troškova na svim razinama. Tekst se također bavi izazovima primjene kružne ekonomije u urbanim sredinama i naglašava kako se ekološki problem rasipanja hrane ne može odvojiti od njegovih ekonomskih posljedica.

 

Ovaj stručni članak nastao je u sklopu projekta ECOFOODCYCLE, financiranog iz programa Interreg Italija–Hrvatska, koji promiče održivost i odgovorno upravljanje hranom.

Cijeli članak možete pročitati u PDF-u u prilogu.

 

ECOFOODCYCLE, doc.dr.sc. Josip Čičak (hrv. verzija)

ECOFOODCYCLE, doc.dr.sc. Josip Čičak (eng. verzija)

Calendar

This website uses cookies to provide a better user experience and functionality. Find out more