Reducing Food Waste and its Environmental Footprint through Sustainable Food Systems
Projekt ECOFOODCYCLE prepoznaje izazove poput nedostatka koordiniranih politika i obrazovnih programa o sprječavanju rasipanja hrane. Cilj je razviti lokalne strategije za smanjenje otpada i promicanje održivih praksi, smanjujući emisije stakleničkih plinova. Ključne aktivnosti uključuju pilot projekte, događanja za podizanje svijesti i uspostavu prekogranične mreže dionika.
Partneri na projektu ECOFOODCYCLE uključuju LIRA-u kao voditelja projekta, Regionalnu razvojnu agenciju Karlovačke županije, Agenciju za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Venecijanski Klaster, ECAMRICERT S.R.L., Sveučilište Foggia i Nacionalnu konfederaciju obrtničkog sektora i malih i srednjih poduzeća Abruzzo, uz pridružene partnere Vijeće Europe – Ured u Veneciji i Trgovačko-ugostiteljsku školu iz Karlovca.
Vrijednost projekta: 2.277.999,99€, s 80% sufinanciranja iz ERDF-a.
Trajanje: od 1. travnja 2024. do 30. rujna 2026.
Projekt se sastoji od tri radna paketa:
· Analiza trenutnog stanja otpada hrane i pravnog okvira.
· Pilotiranje lokalnih inicijativa za smanjenje otpada hrane putem online platforme i suradnje dionika.
· Promicanje održivih prehrambenih praksi i podizanje svijesti o otpadu hrane.
Mag. oec. Nika Stipetić-Kalinić u svom tekstu Uloga oznaka roka trajanja u generiranju otpada od hrane analizira kako pogrešno tumačenje oznaka poput najbolje upotrijebiti do i upotrijebiti do dovodi do nepotrebnog bacanja hrane – i to najčešće unutar kućanstava.
Iako razlika između ovih oznaka postoji i znanstveno je utemeljena, potrošači je često zanemaruju, što rezultira bacanjem hrane koja je još uvijek sigurna za konzumaciju. Kroz edukaciju i informiranje možemo smanjiti otpad i izgraditi povjerenje u sustav označavanja prehrambenih proizvoda.
Članak na hrvatskom i engleskom jeziku možete pronaći ovdje:
Uloga oznaka roka trajanja u generiranju otpada od hrane
The Role of Date Marking in Food Waste Generation
Izv.prof.dr.sc. Dejan Miljenović, Društvenom odgovornošću poduzeća protiv rasipanja hrane: Stvaranje kulture koja cijeni hranu — a ne rasipa je, analizira ulogu društvene odgovornosti poduzeća u očuvanju resursa, održivosti prehrambenih lanaca i stvaranju pravednijeg sustava raspodjele hrane.
Članak na hrvatskom i engleskom jeziku možete pronaći ovdje:
Društvenom odgovornošću poduzeća protiv rasipanja hrane
U okviru projekta istraživački tim s Ekonomskog fakulteta u Rijeci razvio je sveobuhvatan metodološki vodič za procjenu otpada od hrane na regionalnoj razini.
Inovativni pristup upravljanju otpadom od hrane
U članku: EU i
nacionalne politike sve više potiču smanjenje otpada od hrane kroz porezne
olakšice, donacije i edukaciju, što ima izravne ekonomske posljedice za
poduzetnike i građane, dr. sc. Ismar Velić analizira kako zakonodavni okvir,
strateški dokumenti i porezne mjere mogu doprinijeti smanjenju otpada od hrane
– s izravnim ekonomskim učincima za poduzetnike i građane.
Tekst se bavi aktualnim
zakonima, poput Zakona o gospodarenju otpadom i Plana za smanjenje otpada od
hrane, te nudi pregled uspješnih europskih praksi koje bi mogle poslužiti kao
primjeri za stvaranje budućih mjera u Hrvatskoj.
Ovaj stručni članak
nastao je u okviru projekta ECOFOODCYCLE, financiranog iz programa Interreg
Italija–Hrvatska, koji promiče održivost i odgovorno upravljanje hranom.
Koliko nas zapravo košta
bačena hrana?
U novom članku Računovodstvo
otpada hrane, doc. dr. sc. Josip Čičak obrađuje važnu, ali često zanemarenu
dimenziju problema rasipanja hrane – onu ekonomsku. Kolika je vrijednost hrane
koju svakodnevno bacamo? Kako izračunati trošak otpada hrane na razini
kućanstava, tvrtki i cijelih država?
Računovodstveni pristup
postavlja temelje za kvantifikaciju i vrednovanje otpada hrane, što je ključno
za donošenje učinkovitih politika, praćenje napretka i smanjenje troškova na
svim razinama. Tekst se također bavi izazovima primjene kružne ekonomije u urbanim
sredinama i naglašava kako se ekološki problem rasipanja hrane ne može odvojiti
od njegovih ekonomskih posljedica.
Ovaj stručni članak nastao je
u sklopu projekta ECOFOODCYCLE, financiranog iz programa Interreg
Italija–Hrvatska, koji promiče održivost i odgovorno upravljanje hranom.
Cijeli članak možete pročitati u PDF-u u prilogu.