Smještaj

Smještaj

Nova akademska godina za mnogobrojne studente podrazumijeva i početak potrage za adekvatnim smještajem – stan, soba ili smještaj u domu kao cjelogodišnje rješenje, dok za kraća razdoblja (ispitni rokovi ili studentske mobilnosti) na raspolaganju su i mnogobrojni riječki hosteli koji imaju posebne ponude za studente.

U potragu za smještajem potrebno je krenuti nekoliko mjeseci prije početka nastave u novoj akademskoj godine (krajem mjeseca lipnja), kada dosadašnjim najmoprimcima najčešće ističu ugovori i veliki broj privatnih smještajnih jedinica nađe se na tržištu.
 
U istom razdoblju, ukoliko planirate prijaviti se na natječaje Studentskog centra u Rijeci  za smještaj u riječkim studentskim domovima ili za dobivanje subvencije studentskog smještaja u privatnom smještaju vrijeme je da počnete pripremati dokumente propisane natječajima. 

STUDENTSKO DOMOVI
 
SMJEŠTAJ Studentski centar Rijeka dobio je potvrdu od ukupno 3 objekta za smještaj studenata. Taj smještaj može biti privremen, nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci pa čak i do kraja akademske godine.


1.Studentsko naselje Ivan Goran Kovačić (Franje Čandeka 4, Rijeka, tel. 051 / 672 422)
Udaljenost  od EFRIja - 1.4 km.

2.Studentsko naselja Trsat (Radmile Matejčić 5, Rijeka, tel. 051 584 544) 
Udaljenost od EFRija  7.2 km.

CIJENA
Mjesečna cijena smještaja u Studentskom naselju Ivan Goran Kovačić po osobi u dvokrevetnoj sobi iznosi 51 eur (385 kn), dok je u jednokrevetnoj cijena 53 eura (400 kn).
 
U Studentskom naselju Trsat mjesečna cijena u dvokrevetnoj sobi iznosi 532,50 kn.
 
Više možete pogledati na: https://www.scri.uniri.hr/images/Smjestaj/Dokumenti/cjenik_smjestaja.pdf

PRIVATNI SMJEŠTAJ 

Odabir privatnog smještaja u Rijeci za studente prvih godina pravi je pothvat – osim pronalaska stambene jedinice podrazumijeva najčešće i pronalazak cimerice/a. Dobar stan, pristupačna cijena te odgovarajući cimer dobar su početak akademske godine koja je pred vama.
Pronalazak cimera nije jednostavan zadatak i zbog „ugodnog suživota" sa što manje problema raspravite prije donošenja ovako velike godine  o nekim navikama (čišćenje stana, podjela poslova, pušenje, zabave) životnim stavovima (dijeljenje hrane i odjeće) ili zdravstvenim problemima (alergije). 

LOKACIJA
Prvi korak  je odabir kvarta. Nije fer odmah neke dijelove Grada eliminirati jer to dosta ograničava vašu potragu ali definitivno možete odlučiti o tome želite li pješačiti svakodnevno ili koristiti gradski prijevoz (uračunajte u tom slučaju i trošak mjesečne karte za autobus)

Kvartovi koji se nalaze na pješačkoj udaljenosti od Fakulteta: Brajda – Dolac, Centar, Mlaka, Potok, Belveder i  Banderovo. 

Kvartovi koji su dobro povezani gradskim linijama autobusa (veći gradski kvartovi) - Kantrida, Zamet, Srdoči, Grbci, Krimeja, Pećine, Pehlin, Škurinje, Drenova, Podmurvice, Turnić, Kozala,Trsat i Vežica.

CIJENA i TROŠKOVI REŽIJA
Visina najamnine ovisi o kvartu koji ste odabrali, veličini i opremljenosti stana kao i broju cimera s kojima dijelite stan ili čak i sobu. 
Cijene najma sobe u stanu s dva ili više cimera kreću se od oko 150 do 200 eura mjesečno, dok cijena najma garsonijere ili jednosobnog stana iznosi od 250 do 400 eura mjesečno. 
U navedenu cijenu najčešće ne ulaze troškovi režija koje mogu iznositi od 25 do 50 eura po osobi. Prije nego se odlučite za smještaj zamolite vlasnika stana da vam pokaže račune iz prethodnog razdoblja kako bi imali predodžbu o visini režija koja može dosta varirati ovisno o načinu grijanja stana i/ili kvaliteti prozora.

KAKO PRONAĆI STAN I UGOVORITI NAJAM 

AGENCIJA 
U slučaju korištenja njihovih usluga, student, osim plaćanja prve stanarine vlasniku stana, mora platiti i proviziju agenciji. Provizija je najčešće jednaka iznosu jedne mjesečne stanarine. 

FACEBOOK STRANICE 
Privatni smještaj-Studentski centar Rijeka  
Iznajmljivanje stanova Rijeka i okolica (prva grupa u Rijeci) 
 
INTERNET PORTALI
Burza 
Njuškalo 

Prilikom potpisivanja Ugovora o najmu stana provjerite da isti sadrži sljedeće stavke:
- Podatke o ugovornim stranama – vaše i od najmodavca
- Opis nekretnine koju uzimate u najam (sobu ili cijeli stan, zajedničke prostorije)
- Financijske obveze – visinu mjesečne najamnine, predujam i način plaćanja
- Vrijeme trajanja najma 
- Opis trenutnog stanja stana (zapisnik) i eventualne obveze koje se odnose na održavanje prostora.

Ugovor o najmu mora biti ovjeren kod javnog bilježnika. 
Sve je regulirano Zakonom o obveznim odnosima (od 550. do 578. članka).

HOSTELI

U zadnje vrijeme sve veći broj hostela na području Grada Rijeke nudi povoljan smještaj za studente na kraće, kao i na duže razdoblje uz mogućnost korištenja besplatnog interneta i zajedničke kuhinje.  

PONUDE 
 
Prenoćište Kantrida
Smještaj u sobama dvokrevetnim sobama
Mjesečni iznos smještaja iznosi: 234,36 eura (31 dan).
 
HI Hostel Rijeka 
Smještaj u sobama: od 1 do 4 osobe
Mjesečni iznos smještaja iznosi 1.085,00 kn (31 dan). 
 
Hostel 1W
Smještaj u sobama: 1 krevet  8 x spavaonica zajednički kupaonica, promjena posteljine svaki tjedan, klima, grijanje, Wi-Fi
Mjesečni iznos smještaja iznosi 250 eura  
 
Jednokrevetna soba s privatnom kupaonicom, TV, klima, grijanje, Wi-Fi, promjena posteljine svaki tjedan
Mjesečni iznos smještaja iznosi 400 eura

Undergraduate studies Graduate studies Postgraduate studies Study Programs in English

Calendar

This website uses cookies to provide a better user experience and functionality. Find out more